Atatürk Kültür Merkezi | AKM
Adı senelerdir farklı farklı konularla,olaylarla anılan bir yerden bahsediyoruz. Yangınlar, toplumsal olaylar vs derken Atatürk Kültür Merkezi 2021 yılının son günlerinde tamamlanarak hizmete girdi. Geçmişte olduğundan daha fonksiyonel alanlar tasarlandı. Tek seferde aklıma gelen yeni yapılar; Opera sahnesi, Tiyatro sahnesi, Cep Sineması, Çocuk Atölyeleri, Kütüphane, Restaurantlar ve daha sayamadığım bir çok sergi alanı.
Sevgili eşim Funda’nın bu ekipte olmasından dolayı fazlasıyla gurur duyuyorum. Bizim ailemiz için de çok yorucu ve kolay olmayan bir süreç oldu AMA ortaya çıkan sonucu görünce mutlu oluyorum.
Cephesi ilk yapıldığı dönemde Arçelik tarafından hazırlanmış ve yukarıdan aşağıya doğru kapanan tiyatro/opera perdesini simgeliyormuş. (Sufle by Funda Tezel Aksoy) Giriş kapıları tamamen yenilendi ve yeni bir tasarım olarak hazırlandı.
Biz ilk olarak ünlü caz müzisyeni Chris Botti’nin konserine gittik. Hayatımda ilk defa bir caz dinletisinde bulundum ama fevkaladenin fevkindeydi adeta. Bu keyifli konserde Opera Sahnesinin muhteşem akustiği (akustik için uzun süre Avrupa’daki ünlü opera sahneleri incelendi ve hassas matematik hesaplar yapıldı.) ve aynı zamanda müzisyenlerin yetenekleri de ön plandaydı. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen ve hatta daha ilk kez birlikte sahne alan bir caz grubuna göre son derece eğlenceli geçti.
Diğer ziyaretimizde Tiyatro Salonu’nda yer alan bir Türk Sanat Müziği konseriydi. Yine birbirinden yetenekli sanatçılar sahne aldılar ve dinleyicilere eskilerden eserler sundular. Çok eğlendiğimi söyleyemem ama bu konsere gitmeyi de özellikle ben istedim. Kimseyi suçlayacak değilim. Salonda dikkatimi çeken şey ise; koltukların yavru ağzı (somon) renkte olmalarıydı. Daha önce açık renk koltuklu bir salonda bulunmamıştım.
Bir başka ziyaretimizde ise #TanemAksoy bizimle birlikteydi ve annesinin ne için çalıştığını görmesi açısından iyi olduğunu düşünüyorum. Pandemi sonrası önce çevrimiçi ardından da hibrit çalışma sistemine geçişle birlikte annesinin ne iş yaptığını fazlasıyla merak etmeye başlamıştı.
Kütüphane için ayrı bir parantez açmak lazım, biz gittiğimiz zaman daha yeni yeni yerleşiliyordu ama mimari ve estetik açıdan bakarsak son derece modern ve iyi işçilikle tamamlanmış. 1000lerce dergi-kitap ve makaleye ulaşabilirsiniz. Atatürk Kültür Merkezi'ne gidip de burayı görmemek olmaz. Aşağıya bir kaç foto bırakıyorum.
Son olarak da geçtiğimiz Mayıs ayında yakın dönemin ünlü ve becerikli Türk sanatçılarından #RefikAnadol un Mevlana Celaleddin #Rumi için hazırladığı dijital sergiye katıldık. 5 dakikalık bir gösteri için uzun kuyruklar beklemek zorunda kalsak da keyifli bir anı olduğunu söyleyebilirim.
Son olarak; Atatürk Kültür Merkezi Türkiye Cumhuriyeti için bir mirastır. Sosyolojik, kültürel açıdan iyi korunması ve geliştirilmesi gerekli. Daha nice etkinliklerde bulunup paylaşımlar yapmaya devam edeceğim. #hareketliadam
Comments